21-08 Nissestol

Del av “Pust i bakken”- prosjektet av Gabriella Kinde.

Nissestol

Hele prosjektet «Pust i bakken» startet med denne stolen. Det er kanskje litt rart med tanke på at den er fortsatt «under arbeid» og kommer til å forandre uttrykk med tiden – kanskje flere ganger, og muligens for hvert sted den dukker opp.

Stolen er skrapet røft ned og på denne utstillingen ved Atelier Austmarka høsten 2021, er den forsiktig malt slik at den gjerne kan skli inn i naturen rundt seg. Men går man bak stolen kan man se en liten repstige som leder opp til en liten nisse. Det kan se ut som om nissen fisker etter perler. Og nettopp det tenker jeg at stolen er: en perle som møter turgåere langs naturskjønne stier, og som gir en mulighet til å stoppe opp, sette seg ned, og ta inn alt det vakre rundt.

Pust i bakken

«Pust i bakken» begynte som idé allerede på høsten 2017, da jeg vandret mye langs enkelte stier bak Gaiasenter i Alvdal. Det var, og er fortsatt flere som benytter seg av disse stiene og grusveien og som synes at de bratte bakkene kan være en utfordring. Men så er det jo sunt for kroppen å utfordres litt og å komme seg ut i naturen.

Tanken med stolene, og etterhvert andre sitteobjekter, er å skape overraskelser, lekenhet og glede langs veier og stier i turområder, lokke folk til å gå bare litt lenger, og å faktisk kunne tilby noe praktisk – et sted å sette seg ned, ta en liten hvil og få igjen pusten – i bakken.

Stolene er temporær kunst og blir kun stående på hvert sted en kort periode om gangen. På denne måten skjer det en bevegelse i hva folk opplever. Etter min mening øker dette nysgjerrigheten og den barnlige gleden vi alle bærer i oss.

Hvem vet, kanskje andre lar seg inspirere til å følge opp med sine egne kortvarige installasjoner?

Scroll to Top